Oljkarstvo

Ekstradeviško oljčno olje Slavec je integrirane pridelave z zaščiteno označbo porekla oljčno olje Slovenske Istre. Oljke so ročno obrane in njihovi plodovi hladno stiskani v okusno in prijetno dišeče olje blagega okusa. Uporabljeni so plodovi več sort, in sicer:

  • leccino,
  • istrska belica,
  • maurino,
  • črnica,
  • buga,
  • ascolana,
  • frantoio,
  • pendolino.

Večina naših nasadov oljk se razprostira  na južnem pobočju Šareda nad Izolo in so dobro vidni s ceste Koper ­– Šmarje − mejni prehod Kaštel, in sicer v zaselku Bandelj (pri gostilni Baladur) na desni strani.

Olje je na voljo v steklenicah vsebine 0.1, 0.25, 0.5, 0.75 in 1 liter ter v pločevinkah vsebine 3 ali 5 litrov.

Po predelavi in pred shranitvijo v inox sode je naše ekstradeviško oljčno olje filtrirano, da so iz njega odstranjeni še zadnji ostanki trdih delcev in vode in tako olje ne vsebuje nobenih usedlin. V kolikor pa bi želeli nefiltrirano ekstradeviško oljčno olje, nam morate to sporočiti pred oktobrom, ko pričnemo s pobiranjem oljk.

Ekstradeviško oljčno olje BOLONIA CUVEE, ki je mešanica izbranih oljk sort istrska belica, leccino, maurino in buga, polnimo v steklenice  0,1 l, 0,25 l, 0,5 l in 0,75 l. V ponudbi imamo tudi ekstradeviško sortno oljčno olje BOLONIA LECCINO v steklenici 0,75 l.
Oljčno olje BOLONIA CUVEE je naše protokolarno oljčno olje in z njim se predstavljamo na raznih sejmih, razstavah in ocenjevanjih. Večinoma ga nudimo za darila in postrežbo v gostinstvu.

Bolonia Cuveé
0,1l
7,00 EUR

Bolonia Cuveé
0,25l
10,00 EUR

Bolonia Cuveé
0,5l
13,00 EUR

Bolonia Cuveé
0,75l
16,00 EUR

V steklenice 1 l in pločevinke 3 l in 5 l polnimo oljčno olje ZMEŠANO, ki je mešanica oljk sort istrska belica, leccino, maurino, buga, črnica, ascolana in pendolino. Večinoma ga nudimo za uporabo v gospodinjstvu.

Zmešano 1l
16,00 EUR

Zmešano 3l
45,00 EUR

Zmešano 5l
75,00 EUR

Dostava olja je po dogovoru in brezplačna po vsej Sloveniji. Če ga pridete iskat sami, je cena olja cca 15 % nižja. Za večje količine olja (nad 50 litrov) je cena po dogovoru.

Del oljk sort leccino, ascolana in štorta pa ne gre v torkljo, ampak jih uporabimo za vlaganje. Plodovi leccino, ki so srednje debeli, gladke površine in temnovijoličaste do črne barve. Najprej jih dehidriramo s sečoveljsko soljo, nato jih vložimo v naše olje. Po tem receptu dobimo zelo okusno delikateso. Sorti ascolana in štorta oberemo že oktobra, da začnemo z dolgotrajnim postopkom razgrejevanja le-teh v morski vodi. Čez nekaj mesecev tudi te olke lahko vložimo v naše olje in jih ponudimo kot okusno prilogo različnim narezkom.

Naša olja in oljke so prejela več nagrad in prizanj, nazadnje na Maslini Split 2009, in sicer zlato medaljo za olje ter posebno priznanje za izdelke iz oljčnih plodov

tel: +386 30 604 465 (Franko)
email: franko@izv-slavec.si